O mednarodnem Erasmus+ projektu Ptice brez meja

Lokalni časopis Kanava, november 2019

Projekt Ptice brez meja je mednarodni partnerski Erasmus+ projekt, v katerem OŠ Ivana Babiča-Jagra Marezige sodeluje s šolami iz 4 partnerskih držav (Litva, iz katere je koordinatorska šola, Romunija, Turčija in Portugalska). Projekt traja 2 šolski leti (2018/19 in 2019/20). Vanj so vključeni učenci od 6. do 9. razreda in tim 9-ih učiteljev ter ravnateljica.

Vse se vrti okoli ptic. Tekom šolskega leta potekajo v okviru pouka ali Erasmus+ krožka razne aktivnosti na prostem, od opazovanja ptic na zavarovanih območjih ali v šolski in domači okolici, do skrbi za ptice pozimi in v času gnezdenja. V lanskem šolskem letu so učenci izdelovali ptičje krmilnice, pogače in gnezdilnice. Izpeljal se je tudi fotografski natečaj na temo ptic in izmed 139 prispelih fotografij, je bilo nekaj najboljših objavljenih v obliki posterja.

V okviru projekta se v dveh letih zvrsti tudi 5 mednarodnih srečanj. 4 so že za nami (v Litvi, na Portugalskem, v Marezigah in v Turčiji), zadnje nas še čaka (aprila 2020 v Romuniji). Vsakega mednarodnega srečanja se udeleži po 5 učencev iz vsake države in nekaj učiteljev. Srečanja trajajo 7 dni, od teh sta 2 dneva namenjena za pot. Učenci spijo pri gostiteljskih družinah. Tekom srečanja se zvrstijo številne aktivnosti na tematiko projekta: opazovanje ptic, obisk zavarovanih območij, tekmovanje v debati, razne razprave in gledališka igra, v kateri igrata po 2 učenca iz vsake države itd. Tako debata kot razprave in gledališka igra imajo vedno neko naravovarstveno noto, načeloma večinoma v povezavi s pticami.

V Marezigah smo projektno mednarodno srečanje gostili med 2. in 8. junijem 2019.  V goste smo dobili 22 učencev in 10 učiteljev. S sodelovanjem učencev, staršev, učiteljev in lokalne skupnosti smo s skupnimi močmi izpeljali čudovit, zanimiv program, ki bo vsem udeležencem ostal v lepem spominu. Naj samo naštejemo nekaj aktivnosti: raziskovalni potep po Marezigah, delavnica Kako debatirati, voden ogled in opazovanje ptic v Škocjanskem zatoku, tekmovanje v debati, predstavitve o nelegalnem lovu na ptice, voden ogled Sečoveljskih solin, opazovanje morskih ptic z ladjice med Piranom in Izolo, raziskovalni potep ter opazovanje ptic gnezdilk v Izoli, raziskovalni potep in opazovanje ptic po parku Škocjanske jame, mednarodni kulinarični večer, gledališka igrica in zaključna prireditev ter udeležba na otvoritvi Praznika refoška v Marezigah.

Veselimo se novih projektnih izzivov v tem šolskem letu. Čeprav nam sodelovanje v takem projektu vzame precej prostega časa in energije, so pridobljene izkušnje neprecenljive tako za učence kot starše in učitelje in ves trud je poplačan.

Tamara Čelhar

Ta vnos je bil objavljen v Članki. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja